logo
Образователни програми
Езикови ваканции
Пансионни училища
Средно образование в чужбина или в България
Средно образование в чужбина или в България

Всеки иска да получи най-доброто образование и това е в реда на нещата. Но замисляйки се за средното образование, добре е да сме подробно информирани за възможностите, които имаме. Важно е да имаме ясна визия за бъдещето, защото ако решим в последния момент, че сме готови да учим в чужбина, това може да бъде нелека, а често и невъзможна задача. Ето кратко описание на факторите, които трябва да вземем предвид при избора на средно образование:

1. Ако изберем средно образование в чужбина ще трябва да сме помислили за таксите, които пансионните училища изискват.

Те варират в голям диапазон. От  13 576 EUR годишна такса в Ranum Efterskole College, в Ранум, Дания; през 23 109 EUR годишна такса в King's College The British School of Madrid в Испания; 33 290 EUR годишна такса в American International School Salzburg, в Залцбург, Австрия; 41 290 GBP годишна такса в ACS International Schools, в Кобъм, Великобритания и до 100 000 EUR в някои от най-скъпите училища. Ако не изберем пансионно или частно училище в България разходите по средното образование ще са много по-малки. Но какво ще получим в замяна е друг въпрос.

2. Образованието в чужбина обикновено е свързано с езика, който е изучаван до момента.

В повечето пансионни училища основният език на обучение е английски, но има колежи във Франция, Испания и Швейцария, които предлагат алтернативно обучение на френски, испански или немски език. Преди да се избере училище трябва да се наблегне на езиковата подготовка. При българската образователна система се изучава чужд език, но често това не е достатъчно за покриването на критериите, когато се кандидатства с изпит, който често е задължителен.  От друга страна, свободното владеене на чужд език след образование в чужбина е допълнителен  гарантиран бонус. Повече от училищата, с които си партнираме имат задължително изучаване на втори език, което е още един плюс на фона на световната глобализация.

Ние от  агенция Скай Лайнс с удоволствие ще ви съдействаме, ако е нужно допълнителна подготовка по съответен език.

3. Образованието в чужбина набляга повече на практиката, отколкото на сухата и скучна на моменти теория.

Често системата на образование е индивидуална за конкретното училище и това дава възможност за много по-добро профилиране в сравнение с масовото обучение в страната ни. При средното образование в България системата е обща и единна за всички държавни училища, съответно има общ стандарт.

4. Кандидатстването в пансионно училище в чужбина става чрез полагането на изпит, като  в повечето случаи дисциплините са  математика и език.

Тези изпити биха могли да се проведат и в офиса на нашата агенция. Важно е да се знае, че се взимат под внимание оценките, от предходните две години на образование. За влизане в средно образователно училище в България обикновено не се полагат допълнителни изпити освен матурите, които са задължителни.

5. Материалната и техническата база на училищата в чужбина е в пъти по-добра.

В следствие на таксите, които се плащат, тези училища могат да си позволят много съвременна материална база както и интегриране на съвременни технологии в обучението.

6. Ако изберем образование в чужбина ще ни се наложи да работим в екип, доста от заданията са групови, а понякога и полагането на някои изпити е на база на екипна задача, а не индивидуална.

Ако кандидатстващият е интровертен, със затворен характер и комуникацията не му е силна страна, то това ще е предизвикателство, което ще развие неговите комуникационни способности. При избиране на образование в чужбина могат да се следват разнообразни програми, които най-добре пасват на нуждите и интересите на учащия.

7. Броят на учениците в българските училища е 18 -24 (до 30 ) за клас (спрямо наредба N-4) за един педагог.

В пансионните училища често се работи в много по-малки групи, което дава възможност за индивидуален подход към всеки учащ и натрупване на повече знания за по-кратко време.

8. Има различни предмети по интереси и учащите могат сами да избират програмата, която да следват при избор на образование в чужбина.

В другия случай, програмата е една за всички и независимо от предпочитанията тя е задължителна.

9. Учителите в училищата, с които си партнираме, са често много високо квалифицирани, заради високите критерии, които трябва да покриват.

В престижните училища учителите са с многопрофилни дипломи за висше образование и много награди, което веднага рефлектира върху начина на преподаване и обучение.

10. В чуждестранните училища има точна и ясна отчетност, както и отворен досег до нея от страна на училището за качеството на образованието, което предоставя.

Родителите могат да получават ежеседмична обратна връзка и могат да следят резултатите от положени тестове и изпити.

11. След завършване на средно образование в чужбина, почти всички учещи там, продължават висшето си образование без особени усилия.

Това е така, защото дипломите са всепризнати и изпитите, които се полагат в училищата, в голяма част от случаите, са валидни за последващо кандидатстване. Ако образованието е завършено в масовите български училища, при кандидатстване за университет в чужбина често се полагат и приравнителни изпити по редица предмети.

12. Нека не забравяме, че промяната при избор на чуждестранно училище е рязка, децата сменят обстановката, средата си и често изпитват затруднения в началото.

Но практиката показва, че дори и непокорните и буйни деца успяват да се адаптират, защото има ясни правила, валидни за всички, обстановката в пансионните училища е спокойна и има педагог или възпитател, който следи за реда и спокойствието денонощно. В някои от училищата задължително има и дежурен лекар.

13. Добре е да се посети избраното училище, за да се видят на място условията за настаняване.

В повечето пансионни училища, които предлагаме има три системи на настаняване: в пансион на територията на училището, в хотелска част или при приемни семейства. Ако се избере образование в България и то в родния град, не е нужно да мислим върху този въпрос.

14. Средните училища в чужбина, като например Adcote School, Шрусбъри, Великобритания предлагат голямо разнообразие от спортове и извънкласни дейности.

Нетбол, лека атлетика, стрелба с лък, голф, тенис, конна езда, плуване, гребане, джиу-джицу, багминтон - това са само част от спортовете, които могат да се практикуват. Българските училища също предлагат спортна база, но не с такова разнообразие.

Консултантите на „Скай Лайнс“ ще Ви съдействат във всеки процес. Ако са възникнали въпроси, не се колебайте да ни потърсите на тел. (02) 987 9958; тел./факс: (02) 980 0231. Ще ви съдействаме и консултираме с желание и напълно безплатно.

19.03.2019
 • CATS College – как да спечелим стипендия и отстъпки от годишната такса
  CATS College – как да спечелим стипендия и отстъпки от годишната такса
  В момента се предлага изключителна възможност за кандидатите да спечелят 20%, 30% или 40% отстъпка от таксата за обучение в зависимост от резултата на теста. Регистрирайте се за участие тук. Предимствата на обучението в CATS College са много, но нека се опитаме да представим някои от тях: CATS College предлага модерна база за спортуване, извънкласни занимания и атрактивни […]
  29.02.2016
  Виж още
  Учете в Испания! Има слънце, вкусна храна и…
  Учете в Испания! Има слънце, вкусна храна и…
  Агенция „Скай Лайнс“ ще партнира на три международни училища за средно образование в Европа. На място при нас ще се проведат изпити за прием в Caxton College, King’s College The British School of Madrid и International School San Patricio Toledo. В сътрудничество с тях организираме конкурси, които ще са на 16.04.2016 г. И трите колежа […]
  07.04.2016
  Виж още
  Конкурс за стипендии
  Конкурс за стипендии
  За да Ви улесним, организираме конкурса тук – в България. На място в офиса на „Скай Лайнс“ можете да направите заявка за успешно развитие с първата стъпка –изпит. Всъщност, това е втората стъпка.  Вижте за кои училища става дума: CATS и Bellerbys group, както и Alexanders College, Chase Grammar School, Chelsea Independent College, Earlscliffe School, […]
  18.04.2016
  Виж още
  Стипендии за Chelsea Independent College
  Стипендии за Chelsea Independent College
  Защо да изберем Chelsea Independent College? Местоположението на колежа, добрите резултати на учениците и техният прием в най-добрите университети, разнообразните предмети, модерните съоръжения, първокласните общежития и извънкласните занимания са едни от най-сериозните предпоставки за това. Мотото за обучение е сила в дълбочина. Учениците имат възможност да избират от различни специализирани предмети – счетоводство и финанси, анимация, […]
  19.04.2016
  Виж още
 • Характеристики на GCSE сертификат
  Характеристики на GCSE сертификат
  Какво представлява General Certificate of Secondary Education GCSE е програма за средно образование във Великобритания. Тя е предназначена за ученици на възраст 10г. – 14 години. Периода на обучение е дву- или три- годишен, в зависимост от пансионното училище, което я предлага. Тази образователна програма за средно образование в чужбина се среща основно във Великобритания и в пансионните училища, които работят […]
  06.05.2019
  Виж още
  Учете в Испания! Има слънце, вкусна храна и…
  Учете в Испания! Има слънце, вкусна храна и…
  Агенция „Скай Лайнс“ ще партнира на три международни училища за средно образование в Европа. На място при нас ще се проведат изпити за прием в Caxton College, King’s College The British School of Madrid и International School San Patricio Toledo. В сътрудничество с тях организираме конкурси, които ще са на 16.04.2016 г. И трите колежа […]
  07.04.2016
  Виж още
  Стипендии за Chelsea Independent College
  Стипендии за Chelsea Independent College
  Защо да изберем Chelsea Independent College? Местоположението на колежа, добрите резултати на учениците и техният прием в най-добрите университети, разнообразните предмети, модерните съоръжения, първокласните общежития и извънкласните занимания са едни от най-сериозните предпоставки за това. Мотото за обучение е сила в дълбочина. Учениците имат възможност да избират от различни специализирани предмети – счетоводство и финанси, анимация, […]
  19.04.2016
  Виж още
  Средно образование с Advance Placement Program
  Средно образование с Advance Placement Program
  Характеристики на програмата АР Много от пансионните училища, особено пансионните училища в САЩ, предлагат курсове по Advance Placement Program (АР). Това са курсове на университетско ниво. Те могат да включват повече от 30 предмета, които гимназистите да изучават, докато провеждат своето средно образование в чужбина. Курсовете по Advance Placement програмата обикновено са на по-високо ниво от обикновените гимназиални курсове. Така един курс […]
  18.04.2019
  Виж още
 • 5 причини да изпратите детето си на летен езиков лагер в Испания
  Знаете ли, че тази година Испания е най-предпочичтаната дестинация за езиков лагер през лятото? В тази статия ще Ви разкрием топ 5 предимствата да изпратите вашето дете на езиков лагер в Испания през лятото. Летните езикови ваканции в чужбина са новата тенденция сред семействата с деца на възраст от 8 до 18 години. Те умело […]
  16.07.2024
  Виж още
  Как да открием идеалното пансионно училище? vol.2
  Продължаваме с препоръките, които ще са ни от помощ при избора на най-подходящо пансионно училище. Обърнете внимание на съоръженията: Пансионните училища в чужбина правят сериозни инвестиции по отношение на материално-техническата база. Всяко учебно заведение се стреми да осигури комфортна и модерна учебна среда, която да задоволи нуждите на учениците от качествено обучение и пълноценен престой в периода на […]
  13.06.2024
  Виж още
  8 причини да учите в чужбина
  Обучението в чужбина е все по-предпочитано и търсено. Хиляди младежи прекосяват държави, континенти и океани, за да получат възможно най-доброто образование. Но защо образованието в чужбина стана толкова популярно? Истината е, че обучението в чужбина има разнообразни предимства. От това да ви помогне да си намерите добра работа, до подобряване на социалния ви живот. Все още не сте сигурни? Тогава вижте тези […]
  13.06.2024
  Виж още
  8 причини да учите в чужбина vol.2
  Продължаваме с причините да изберете образование в чужбина: Доброто образование е като трамплин за последващо професионално развитие. Ето защо все повече млади хора се вълнуват от темата за качествено международно образование в чужбина. 4. Научете нов език Едно огромно предимство на обучението в чужбина е възможността да научите нов език. Изучаването на език може да бъде истинско предизвикателство, но няма нищо […]
  13.06.2024
  Виж още
 • 5 причини да изпратите детето си на летен езиков лагер в Испания
  Знаете ли, че тази година Испания е най-предпочичтаната дестинация за езиков лагер през лятото? В тази статия ще Ви разкрием топ 5 предимствата да изпратите вашето дете на езиков лагер в Испания през лятото. Летните езикови ваканции в чужбина са новата тенденция сред семействата с деца на възраст от 8 до 18 години. Те умело […]
  16.07.2024
  Виж още
  Конкурс за стипендии
  Конкурс за стипендии
  За да Ви улесним, организираме конкурса тук – в България. На място в офиса на „Скай Лайнс“ можете да направите заявка за успешно развитие с първата стъпка –изпит. Всъщност, това е втората стъпка.  Вижте за кои училища става дума: CATS и Bellerbys group, както и Alexanders College, Chase Grammar School, Chelsea Independent College, Earlscliffe School, […]
  18.04.2016
  Виж още
  CATS College – как да спечелим стипендия и отстъпки от годишната такса
  CATS College – как да спечелим стипендия и отстъпки от годишната такса
  В момента се предлага изключителна възможност за кандидатите да спечелят 20%, 30% или 40% отстъпка от таксата за обучение в зависимост от резултата на теста. Регистрирайте се за участие тук. Предимствата на обучението в CATS College са много, но нека се опитаме да представим някои от тях: CATS College предлага модерна база за спортуване, извънкласни занимания и атрактивни […]
  29.02.2016
  Виж още
  Учете в Испания! Има слънце, вкусна храна и…
  Учете в Испания! Има слънце, вкусна храна и…
  Агенция „Скай Лайнс“ ще партнира на три международни училища за средно образование в Европа. На място при нас ще се проведат изпити за прием в Caxton College, King’s College The British School of Madrid и International School San Patricio Toledo. В сътрудничество с тях организираме конкурси, които ще са на 16.04.2016 г. И трите колежа […]
  07.04.2016
  Виж още
ВИЖ ВСИЧКИ
logo
Инвестирайте в бъдещето на своите деца - подарете им образование в чужбина!
АКРЕДИТАЦИИ
2012

Cambridge Education Group

Accredited Partner
2019

BSBN

Accredited Partner